Twardość wody
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowaną przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych – głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu. Literatura podaje dwa podstawowe rodzaje twardości wody:
1. Twardość przemijającą pochodzącą głównie od wodorotlenków, węglanów lub wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które podczas gotowania wytrącają się w postaci osadów węglanów – odpowiedzialna za powstawanie kamienia.
2. Twardość nieprzemijającą spowodowaną obecnością siarczanów, które pozostają w wodzie po gotowaniu.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 60 – 500 mg CaCO3/l.
Uważa się, że obecność związków wapnia i magnezu w wodzie jest pożądana z uwagi na zdrowie człowieka. Wapń jest składnikiem kości, a magnez jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Dlatego też wody bardzo miękkie są szkodliwe dla organizmu, ponieważ mogą wypłukiwać związki wapnia i magnezu z organizmu, zwiększając ryzyko wywołania krzywicy u dzieci i zawałów serca u dorosłych. Natomiast zbyt wysoka twardość wody przyczynia się do wytrącania osadów kamienia na urządzeniach sanitarnych i armaturze.
Woda w sieci miejskiej w Pile jest średniej twardości i mieści się w przedziale od 12,5º – 15,7 ºdH (stopnie Niemieckie ºdH) czyli 224 – 280 mg CaCO3/l.
Charakterystyka wody | Twardość ogólna mg CaCO3/l |
Stopnie Niemieckie ºdH |
Stopnie Francuskie ºfH |
Twardość ogólna mmol/l |
bardzo miękka | 0 – 89 | 0 – 5 | 0 – 7 | 0 – 1,78 |
miękka | 89 – 179 | 5 – 10 | 7 – 18 | 1,78 – 3,57 |
średnio twarda* | 179 – 268 | 10 – 15 | 19 – 25 | 3,57 – 5,35 |
znacznie twarda | 268 – 357 | 15 – 20 | 26 – 32 | 5,35 – 7,13 |
twarda | 357 – 536 | 20 – 30 | 32 – 50 | 7,13 – 10,7 |
bardzo twarda | powyżej 536 | powyżej 30 | powyżej 50 | powyżej 10,7 |
* zakresy twardości pilskiej wody