DOCEŃMY PILSKĄ „KRANÓWKĘ”

Miejskie Wodociągi i Kanalizacja Sp. z o.o. obserwuje coraz większe zainteresowanie spożywaniem wody bezpośrednio z kranów. Wielu naszych klientów zadaje nam pytanie jaki jest skład mineralny pilskiej kranówki i czy jest ona bezpieczna do spożycia w takiej formie. Dlatego Zarząd Spółki MWiK Piła postanowił przeprowadzić badania porównawcze wód butelkowanych oferowanych w sklepach z pilską wodą wodociągową, zwaną potocznie „kranówką”. Takie działanie doskonale wpisuje się w akcję promocyjną prowadzoną od kilku lat przez MWiK Piła, której celem jest przekonanie mieszkańców Piły do spożywania wody prosto z kranu. Z przeprowadzonych badań jednoznacznie wynika, że pilska kranówka nie odbiega jakością od wód mineralnych dostępnych w sprzedaży. Mało tego, niektóre parametry są znacznie lepsze od wody ze sklepowych półek. Na uwagę zasługuje fakt czystości mikrobiologicznej pilskiej wody wodociągowej czego niestety nie można powiedzieć o wszystkich wodach butelkowanych.

Przed wprowadzeniem wody do miejskiej sieci wodociągowej – na wyjściu ze Stacji Uzdatniania Wody – podawana jest minimalna dawka podchlorynu sodu. Ma ona na celu zabezpieczenie wody przed tzw. wtórnym skażeniem mikrobiologicznym. Dodawana do wody ilość podchlorynu sodu jest tak niewielka, że nie powoduje odczuwalnej zmiany smaku wody płynącej w pilskich kranach, natomiast zabezpiecza ją przed rozwojem mikroorganizmów przez co najmniej 24 godziny.

Badaniom zostało poddanych siedem wód sprzedawanych w sklepach oraz pilska kranówka. Do oceny wytypowano wody butelkowe, które są od wielu lat dostępne w sprzedaży detalicznej. Były to wody mineralne, mineralizowane oraz źródlane z różnych części naszego kraju. W badaniach wykonano analizy parametrów, które umieszczane są na etykietach wód. Wyniki badań kolejny raz potwierdziły to, co Zarząd Spółki MWiK Piła powtarza od wielu lat. Pilska kranówka jest bardzo dobrej jakości, nie odbiega jakością od wód sprzedawanych w sklepach. Z całą pewnością można ją pić bezpośrednio z kranu.

Pilska woda zawiera w sobie stosunkowo dużo związków wapnia i magnezu oraz bardzo małe ilości amoniaku i azotanów. Szczególnie te ostatnie parametry w większych ilościach pogarszają jakość wody. Wodę można nazywać mineralną, jeśli zawartość wapnia i magnezu utrzymują się na poziomie odpowiednio 150 mg/l i 50 mg/l. Jednak związki wapnia tak cenne dla organizmu ludzkiego wytrącają się podczas gotowania w postaci białego osadu, który nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Tak dobra jakość pilskiej kranówki wynika z faktu, że woda pobierana jest ze źródeł głębinowych, z poziomów wodonośnych zlokalizowanych kilkadziesiąt metrów pod powierzchnią terenu. Warstwa wodonośna jest w naturalny sposób zabezpieczona geologicznymi warstwami nieprzepuszczalnymi, głównie gliną zwałową i iłami. Studnie głębinowe położone są na terenach leśnych, które nie są narażone na działalność człowieka. Taki komfort poboru wód ma coraz mniej aglomeracji miejskich w Polsce. Te, które nie mają dostępu do wód głębinowych zmuszone są do poboru wody z ujęć powierzchniowych. Woda z takich ujęć jest o wiele gorszej jakości niż podziemna a proces jej uzdatniania jest bardzo skomplikowany i kosztowny. Warto wspomnieć, że Piła zaopatrywana jest w wodę z pokładów czwartorzędowych o podwyższonej zawartości związków żelaza i manganu, które są niepożądane. W procesie uzdatniania wody usuwane jest około 99% związków żelaza oraz około 93% związków manganu. Dzięki tak skutecznej redukcji tych związków pilskie zlewy, umywalki i sedesy pozbawione są brązowego nalotu.

Wyniki badań wód mineralnych w porównaniu z wodą uzdatnioną SUW MWiK Piła – 2024 rok znajdują się w tabeli poniżej:

Parametr Jednostka Najwyższa
dopuszczalna
wartość*
Woda uzdatniona
SUW Piła
Wody mineralne
Polska wschodnia Polska południowa Polska południowa Polska wschodnia Polska zachodnia Polska centralna Polska południowa
Wapń [mg/l] 88.2 130,3* 81,32* 228,6* 114,2* 48,10* 36,3* 69,7*
Magnez [mg/l] 7 ÷ 125 10.3 21,9* 20,94* 103,5* 20,7* 6,68* 5,3* 34,0*
Siarczany [mg/l] 250 15.0 0 4.0 9.0 7.0 2.0 7.0 35.0
Chlorki [mg/l] 250 5.0 5,0 5,0 5,0 11.3 5,0 5,0 8.5
Wodorowęglany [mg/l] 270 539,1* 372,21* 1479,9* 451,5* 166,30* 121,1* 340,0*
Przewodność [µS/cm] 2500 467 662 495 1971 728 309 238 575
Odczyn (pH) 6,5 ÷ 9,5 7.7 7.1 7.4 5.8 7.1 7.3 6.9 7.0
Zasadowość [mval/l] 5.4 8.0 6.0 26.4 8.8 3.2 2.6 6.6
Twardość ogólna [mg CaCO3/l] 60 ÷ 500 252 376 280 960 288 152 108 328
Żelazo [µg/l] 200 30 30 20 20 30 20 20 30
Mangan [µg/l] 50 18 6 5 16 16 4 9
Utlenialność [mg/l] 5 1.7 1.7 1.1 0.8 1.2 0.8 0.6 0.8
Azotany [mg/l] 50 0.760 1.92 3.39 2.59 1.68 <0,450 4.11 <0,450
Azotyny [mg/l] 0.5 0.011 0.011 0.023 0.033 0.015 0.015 0.012 0.015
Bakterie grupy coli jtk/100ml 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Enterokoki jtk/100ml 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Ogólna liczba mikroorganizmów
w 22˚C/72h
jtk/1ml bez nieprawidłowych
zmian
nie wykryto >300 >300 >300 2 >300 2 >300

* wartości składników podane przez producenta na etykietach
** wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, Poz. 2294)
Badania wykonano w marcu 2024r.